Monday, 13 October 2014

Terima Kasih Oktober

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama betoi kami tak update entri, jadi tengah ada masa free ni..kami nak share entri kali ni bersama kawan-kawan semua..

First of all, kami bersyukur sangat dan berterima kasih sekali lagi pada semua pelanggan-pelanggan yang telah memilih kami sebagai perunding kecantikan anda..Secara tak langsung, ianya memberi semangat kepada kami untuk 'terbang' lebih jauh di dalam bidang yang diceburi..

Kami juga sentiasa mendoakan yang terbaik buat semua pelanggan-pelanggan kami semoga ukhwah sesama kita sentiasa berterusan dan diberkati oleh-Nya..


Seperti entri sebelum-sebelum ni, kami sertakan beberapa potret pasangan pengantin Oktober 2014 khas untuk tatapan semua..




Sehingga bertemu lagi pada entri akan datang..Terima kasih..

Assalamualaikum..

Tuesday, 16 September 2014

RAHSIA PENGANTIN SEPTEMBER 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Entri kali ni, saya nak share aktiviti-aktiviti yang dah dilakukan sepanjang 2 minggu lepas..Alhamdulillah segala yang dirancang akhirnya terlaksana..

Kepada semua pelanggan kami, ucapan terima kasih didahulukan kerana memilih kami sebagai perunding perkahwinan anda dan kami ingin mengucapkan tahniah kepada semua pengantin-pengantin..semoga berkekalan sehingga ke anak cucu..

Jom kita tengok antara pics yang sempat saya upload untuk perkongsian bersama..

MAKE UP DAN BUSANA PENGANTIN







PELAMIN PENGANTIN


TESTIMONI PELANGGAN-PELANGGAN KAMI




Sekiranya anda rasa entri ini bermanfaat, jangan segan-segan like kat bawah naa..Nanti saya akan upload lagi untuk next entri..In shaa Allah..

Terima kasih sebab sudi membaca..

Call me for more info: +60 12-494 3772

:)


Thursday, 11 September 2014

SMTPL 97/98 in memories

Assalamualaikum,

Mungkin antara kita dah lama tak pi atau melawat ke SM Teknik Pulau Langkawi termasuk dengan admin hehe. Dah banyak berubah rasanya. Jom kita imbas kenangan bersama kawan-kawan batch 97/98. Tempat yang meninggalkan memori paling best di sini. Terima kasih SMTPL. Dah 16 tahun masa berlalu..tahun depan jadi 17 tahun..Ok admin share gambar-gambar jatuh bangun kita di sana (SMTPL 97/98)..


Lencana sekolah


Foto lambang sekolah ni diambil dari sumber http://smtlangkawi.tripod.com/..
Ingat lagi maksud lambang dan warna pada lencana tersebut??


View sekolah

Bangunan sebelah kiri tu tempat kita belajar, tengah tu perpustakaan dan dewan yang tersergam indah disebelah kanan adalah tempat perhimpunan pagi setiap hari Ahad. Ingat lagi tak lagu sekolah??
Admin cari lirik tak jumpa-jumpa lagi..kalau tak, leh share sekali..huhu..
photo diambil dari sumber


Inilah tempat public phone yang kita ada pada masa tu..


Kantin sekolah. Masa tu ingat tak siapa yang meniaga? Menu list ada dikalangan kawan-kawan ingat tak?


Bangunan pejabat SMTPL yang menempatkan pejabat guru besar, bilik guru dan pejabat pengurusan.
3 foto diatas diambil dari sumber http://smtlangkawi.blogspot.co.nz/


View Asrama


Laluan ke asrama kita..
masa zaman kita dulu tak ada lagi pintu gate ni...
Blok pertama sebelah kanan adalah Blok Burau dan sebelahnya Blok Gasing..


Ini pemandangan dari blok Datai - Aspuri..Nampak blok Rebak dan blok singa berjiran dengannya..
tapi tak ada pic blok singa..sorry kawan-kawan blok singa..hehehe


Ini Blok Datai - Aspuri...


Cikgu kita


Admin terjumpa foto ni kat
Ustaz Mohd Dzaher Saad (bekas ketua warden kita). Ini yg latest punya gambar bulan Julai tempohari.



Bekas warden Blok Singa batch 97/98 dengan wife. Cikgu Mohd Rodzri Ibrahim. Muka masih sama seperti dulu. Itu saja yang admin dapatkan sharekan bersama. Kalau ada gambar yang latest pasal sekolah, atau sahabat-sahabat yang lain leh bagitau dalam group..in shaa Allah admin cuba update dari semasa ke semasa..

Jumpa lagi..
SMTPL 97/98 dalam kenangan

(group FB - ex-smtpl9798)













Koleksi Kertas Soalan Percubaan UPSR Peringkat Negeri 1 Malaysia

As salam dan salam sejahtera semua pembaca..

Apa khabar? Harap semua sihat hendaknya..



Di sini kami ingin berkongsikan dengan anda semua koleksi soalan UPSR Peringkat Negeri satu Malaysia. Ramai diantara kita mempunyai adik, anak, atau saudara yang akan menduduki ujian ini tak lama lagi.

Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada kita semua. In shaa Allah..

Dapatkan koleksi soalan percubaan UPSR di bawah ni


Kami mendoakan semua adik-adik yang bakal menghadapi ujian UPSR pada kali ini akan berjaya dan dipermudahkan segala urusan oleh Allah.

*Jika anda rasa entri kali ini bermanfaat untuk anak-anak kita, sila tekan 'LIKE' button di bawah.

Tuesday, 12 August 2014

Pengantin Baru di bulan Syawal

As salam dan selam sejahtera buat semua fan Anggun Wedding Gallery..

1st sekali, kami dari Anggun Wedding Gallery mengucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilitri, Maaf Zahir dan Batin' buat semua muslim di seluruh dunia..Mesti ada diantara kita masih lagi sibuk dengan open house sanak saudara, rakan2 kampung atau pejabat dan lain-lain lagi..Semoga raya anda semua meriah disamping keluarga tercinta..

Post kali ni kami nak share pics 'Pengantin-pengantin yang awesome di bulan Syawal'..terima kasih kerana memilih kami sebagai perunding perkahwinan anda dan pasangan..Kami mendoakan semua pasangan berbahagia hingga anak cucu..seronok bila majlis perkahwinan berkonsepkan hari raya menjadi pilihan..mana taknya sebab pengantin dengan pakaian khasnya manakala tetamu dengan pakaian rayanya..wah bestkan 2 konsep yang sangat2 mengujakan..tambah plak lagu pengantin diselangseli dengan lagu raya..lagi la meriah..
sebab tu semua pengantin Syawal kali ni memang hensem dan jelita..

Buat mana-mana pasangan yang masih lagi tercari-cari butik pengantin terutamanya di belah Alor Setaq atau Pokok Sena, leh la mai singgah ke kedai kami di lokasi berikut:

1- 2-11 CT Plaza, Alor Setar
2- Taman Jabi, Pokok Sena

Kalau tak jumpa juga, text kami di talian yang tertera pada setiap gambar yang kami share...In shaa Allah anda akan dibantu dalam memilih rekaan pengantin mengikut citarasa yang anda inginkan..






Kalau anda sukakan post ni, sila klik 'LIKE' dan "SHARE" dengan kawan-kawan kita yang lain..
Kepada semua pengantin baru, TAHNIAH sekali lagi dari kami, semoga kekal ke anak cucu yer..
Jumpa lagi sehingga post akan datang..

As salam dan terima kasih..


Tuesday, 10 June 2014

A beautiful grey

As salam..

Hari ni, Anggun Wedding Gallery nak share pic pelamin yang dah selesai dipasang..Alhamdulillah segala2nya berjalan lancar..Terima kasih kpd tn rumah yang betul2 cool..Tahniah dan Selamat Pengantin Baru dari kami..

If u want to ask about wedding decoration or anything else..just let us know..ring to us ok..We appreciate all your support..TQ..




Tuesday, 3 June 2014

Our new bridal 'house'

Kini Anggun Wedding Gallery telah membuka cawangan ke 2 yang beralamat di 2nd floor City Plaza Alor Setar, Kedah DA. Hubungi kami di talian 012 4943772 (anggun) untuk keterangan lanjut. 








Wednesday, 15 January 2014

RESEPI PAU MUDAH YANG GEBUS

RESEPI PAU MUDAH YANG GEBUS

Assalamualaikum semua..

lamanya tak update blog resepi nih..kalau kat Msia petang2 mcm ni teringin nak makan pau..keluar je umah cari la pau..kat supermarket pon manyak jer jual yang frozen..kat sini mano nak carik?  So, jalan penyelesaian nya, buatla sendirik..mula2 ingat macam susah jer nak buat..sedar tak sedar dah pat lima kali gak buat pau..huhuhu..pau inti kacang, pau sardin, pau lamb curry..mcm2 uoolss ley wat ngan pau gebus ni..jom check out resepi yang cukup mudah...actually, byk jer resepi kat google..type sajork resepi pau..pilih jer mana yang berkenen di hati mu yang suci itteww...

PAU INTI KACANG MERAH

bahan2 and cara2 buat inti kacang merah

2 cawan kacang merah ----> rendam semalaman
---rebus sampai empuk and tos air 
---masukkan dalam blender and blend smpai hancur..tambah air sket if guna blender biasa..
---jadikla cmni,




masukkan dalam periuk (souce pan) sekali ngan 1 sudu besar minyak masak, 1/2 cawan gula and 1/2 gula melaka camni..


masak semua smpai sebati, masukkan 2 sudu besar tepung jagung (nak cairkan dulu pon boleh)..masak sampai likat and susah nak kacau dah...



careful yer bila masak inti ni..dia suka letup2..habis dapur saya terpercik2..
masukkan dalam bekas untuk disejukkan.. byak gak boleh dpat inti ni..so, boleh simpan dalam fridge untuk buat pau lagi dan lagi dan lagi...




bahan-bahan untuk membuat pau (boleh dapat 24 biji if wat saiz cumel2 mcm iolls....buat)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam

---> ayak and masuk teruih dalam bekas mixer

2 sudu teh dried yeast
2 sudu besar gula
3/4 air suam 

----->masuk semua dalam satu bekas and wait till dia berbuih camni..



2 sudu besar butter/margerin/shortening (cairkan-- saya cairkan dalam microwave saje-10 seconds )


cara-caranya...

1. masukkan adunan yeast tadi dalam adunan tepung and bolehlah start menguli guna mixer boleh, guna tgn pon boley...
2. uli la sampai agak sebati, if tak cukup air, ley tambah air suam sket2. kalau cair sgt, ley tmbah tepung sket2.
3. campurkan pulak butter yang dah dicairkan
4. sambung lagi menguli smpai da jadi doh 
5.if guna mixer, keluarkan doh dan teruih menguli dgn tgn sampai tak lekat di tgn dan doh jadik licin,lembut dan elastik...(sy uli2 sambil baling2 doh tu -adala dalam 20-30 kali baling2 dalam bowl tu-nak cepat punyer pasal)


6. rehatkan doh sat dalam 5 min camtu..uli2 sket lagik, pastu ley la masukkan intikacang merah dalam doh..nak buat besar boleh,nak buat kecik boleh..

7.masukkan dalam cawan kertas ker,daun pisang ker, baking paper ker..mana2 yang mudahlah..sy letak dalam cawan kertas/baking paper sajer...

8. susun dalam tray pengukus jarak2 sket sebab dia akan mengembang bila dikukus...--->biarkan doh rehat dalam 40 min-1 jam..doh akan mengembang satu-dua kali ganda

9.kukus 10 min shj..jgn lebih..but make sure kukus bila air pengukus dah mendidih...

10..boleh angkat and ngappppp!!!



sila comment di bwah sekiranya ada yang da cuba..nak tgk jugak org lainbuat....hihihi
if nk share,share sajer yer,,tak perlu nk mintak permission..sharing is caring...sayang kamu semua kerana Allah...